Защо имаме нужда от обувки с бомбе?

Защо имаме нужда от обувки с бомбе?
8 януари 2022

Работните обувки със защитно бомбе са проектирани да предпазват от различни опасности и наранявания. Обувката и нейната степен на защита се избират най-добре след оценка (оценка на риска) на потенциалните опасности в работната среда.

Работните обувки със защитно бомбе са последната линия на защита срещу опасности, след като са взети всички други разумни или практически мерки за управление на рисковете на работното място. Удар, компресия и пункция са най-честите видове наранявания на стъпалото.

Най-честите опасности са свързани с рисковете от падане или преобръщане на предмети върху пръстите на стъпалата. Остриета, които могат да отрежат горната част на пръстите и други.

По-долу ще опишем, каква е разликата между стомамено и композитно бомбе.
Когато закупувате защитни работни обувки, важно е не само да знаете кодовете и стандартите за предпазни обувки, но и да имате разбиране за метериалите от които са направени.

 

- Стоманените бомбета. Изработени са изцяло от стомана. Използват се от 30-те години на миналия век и все още са изключително популярни, заради тяхната издръжливост. Цената на обувките със стоманено бомбе, често е по-ниска от тези изработени от композит.

 

- Композитните бомбета. Изработени са от неметални материали, като фибростъкло, въглеродни влакна или пластмаса. Набират популярност поради това, че са по удобни за носене. Композитните бомбета са по-леки в сравнение със стоманените. Намаляват стреса, умората на краката и ставите при дългите работни дни. Обувките с композитно бомбе обикновенно са по-скъпи. Не пропускат топлина или студ при екстремни температури. Практични при работа с електричество среди или работни с места с металотърсачи, като съдилища, летища и др.

 

Първата стъпка при избора на работни обувки е да се съобразите с дейността, която извършвате. Например, ако работите в автосервиз или заваръчна работилница има вероятност да бъдете застрашени от електростатични заряди, огън или падащи предмети.

прочети още

Вижте основната разлика между обувки със стандарт S1P и S3, как да ги различите и какви са техните основни характеристики.

прочети още