Какво трябва да знаете при избора на работни обувки?

Какво трябва да знаете при избора на работни обувки?
12 юли 2022

Според последните проучвания, повече от 30% от нараняванията, получени на работното място, са на краката. А знаете ли, че повече от 25% от тях е можело да бъдат избегнати, ако работниците са носили подходящи работни обувки?

На пазара на труда има десетки професии, в които условията на труд могат да застрашат здравето и живота на работниците. Например в сферата на строителството има голяма опасност от падащи предмети, механични наранявания и злополуки.

Затова за тези и много други професии има изисквания за носене на специално защитно облекло, включително обувки. Целта е не само да защити работещия при евентуални инциденти, но и да предотврати негативното въздействие от трудова дейност.

Изборът на работни обувки не е проста задача. Тук не трябва да се съобразявате с визуалните им качества, нито да се фокусирате върху избора на правилния номер.

Първата стъпка при избора на работни обувки е да се съобразите с дейността, която извършвате. Например, ако работите в автосервиз или заваръчна работилница има вероятност да бъдете застрашени от електростатични заряди, огън или падащи предмети. В тези случаи трябва да изберете обувки, които имат защитно бомбе, пластина, да са антистатични и огнеупорни.

За хората, работещи в строителството, работните обувки трябва да са устойчиви на пробождане. Докато за работниците във ВиК услугите, те трябва да са водонепроницаеми, за да останат краката им винаги сухи.

Втората стъпка е да изберете работни обувки с най-високо качество. В България, всички работни обувки отговорят на европейския стандарт EN ISO 20345. В него са регламентирани различните класове и индивидуалните характеристики, на които трябва да отговарят те.

Необходими са Ви качествени и сигурни работни обувки? Заложете на най-добрата защита, качество и комфорт с Обувки за работа. Разгледайте нашия онлайн магазин или се свържете с нас на телефон: , ако се нуждаете от професионален съвет.

Вижте основната разлика между обувки със стандарт S1P и S3, как да ги различите и какви са техните основни характеристики.

прочети още

Удар, компресия и пункция са най-честите видове наранявания на стъпалото.

прочети още